LEEFOMGEVING

LEEFOMGEVING

Wanneer je van plan bent Brahma kippen te gaan houden of wilt u een Brahma Kip kopen, dan is het van belang om goed na te denken over de leefomgeving van de dieren. Voor het houden van Kippen brahma is behoorlijk wat ruimte vereist. Brahma groothoenders vallen onder de zogenaamde zware rassen, wat betekent dat ze een ruime leefomgeving vereisen. Ons advies voor bijvoorbeeld het nachthok zou dan ook zijn om rekening te houden met minimaal 1 m² per kip.

BOUW VAN HET KIPPENHOK

Voordat je aan de slag gaat met de bouw van een mooi kippenhok is het belangrijk om met enkele zaken rekening te houden. Zo moet het kippenhok goed toegankelijk zijn voor zowel dier als mens! Daarnaast dient het verblijf eenvoudig toegankelijk te zijn voor de Brahma hennen en hanen, maar moet het ontoegankelijk zijn voor ongewenste bezoekers. Heb je de pech dat er een vos actief is in jouw omgeving, dan is ons advies om de Brahma kippen de nacht door te laten brengen in een afgesloten binnenhok.
Voldoende daglicht is tevens erg belangrijk. Wanneer de kippen op een regenachtige dag niet naar buiten kunnen, is daglicht een pré. Het kippenverblijf moet uiteraard waterdicht zijn, het liefst met een vloer, zodat de kippen ten alle tijden droog kunnen zitten.

INRICHTEN VAN DE LEEFOMGEVING

Bij het inrichten van je kippenverblijf zijn er enkele zaken van belang. De roest, ook wel zitstok genoemd, dient voor Brahma kippen niet te smal te zijn, bij voorkeur vierkant ca. 4 cm breed. Afgeronde hoeken zijn voor de Brahma’s ideaal. Plaats de roest niet te hoog 15-20 cm. is ruim voldoende, indien de roest er uit gehaald kan worden is het zuiver maken van het binnenhok een stuk eenvoudiger.

Indien u het voer niet op de grond zet maar ophangt is het niet toegankelijk voor muizen en of ratten. Plaats water op een verhoging dan blijft het water langer zuiver, verversen van water met grote regelmaat is een vereiste.

Bij het maken van een kippenren voor Brahma kippen, adviseren wij 1.5m² per kip. Maak de ren af met gaas en afsluitbaar. Indien u kuikens overweegt, dient de ren met kuikengaas afgemaakt te zijn. De hoogte van de afrastering van uw kippenhok is al snel hoog genoeg Brahma kippen aangezien de dieren te zwaar zijn om te vliegen. Zo is onze kippenren afgemaakt op een hoogte van ca. 150 cm.

Indien stroom tot de mogelijkheden behoort dan is een stopcontact en verlichting een aanrader. Door een stopcontact te plaatsen kan er gebruik gemaakt worden van een drinkbak verwarmer wat ideaal is in de winterperiode om bevriezing te voorkomen.

ZUIVER MAKEN VAN HET KIPPENHOK

Het verblijf van je Brahma kippen dient regelmatig schoon gemaakt te worden om zo ziektes te voorkomen. Het is slim om bij de bouw van het kippenhok rekening te houden met het feit dat het hok regelmatig zuiver gemaakt moet worden. Denk aan voldoende gebruiksgemak en bewegingsruimte.

Brahma kippen
© 2022 Copyright Brahma Kippen