LEEFOMGEVING

LEEFOMGEVING

Als je overweegt om Brahma kippen te houden of van plan bent om een Brahma Kip aan te schaffen, is het essentieel om zorgvuldig na te denken over de leefomgeving van deze dieren. Het houden van Brahma Kippen vraagt om voldoende ruimte, aangezien Brahma groothoenders tot de categorie zware rassen behoren, wat betekent dat ze aanzienlijke leefruimte nodig hebben. Ons advies voor bijvoorbeeld het nachthok is om minstens 1 vierkante meter per kip in overweging te nemen.

BOUW VAN HET KIPPENHOK

Voordat je aan de slag gaat met de bouw van een kippenhok, zijn er enkele belangrijke overwegingen. Het kippenhok moet zowel voor de kippen als voor de verzorgers gemakkelijk toegankelijk zijn. Het is essentieel dat de Brahma hennen en hanen het verblijf kunnen betreden, maar dat ongewenste bezoekers buiten worden gehouden. In gebieden waar vossen actief zijn, adviseren we om Brahma kippen ’s nachts in een veilig afgesloten binnenhok onder te brengen.

Daarnaast is voldoende daglicht van groot belang. Op regenachtige dagen, wanneer de kippen niet naar buiten kunnen, biedt daglicht een waardevolle aanvulling. Het kippenverblijf moet uiteraard waterdicht zijn en bij voorkeur voorzien zijn van een vloer, zodat de kippen te allen tijde droog kunnen verblijven.

INRICHTEN VAN DE LEEFOMGEVING

Bij het inrichten van je kippenverblijf zijn enkele belangrijke overwegingen van toepassing. De zitstok, ook wel bekend als de roest, moet voor Brahma kippen niet te smal zijn, bij voorkeur ongeveer 4 cm breed en met afgeronde hoeken voor het comfort van de Brahma’s. De roest moet niet te hoog geplaatst worden, 15-20 cm is voldoende. Als de roest verwijderbaar is, maakt het schoonmaken van het binnenhok aanzienlijk eenvoudiger.

Wanneer je het voer ophangt in plaats van op de grond zet, blijft het ontoegankelijk voor muizen en ratten. Plaats de drinkbak op een verhoging om het water langer schoon te houden. Regelmatig water verversen is essentieel.

Bij het creëren van een kippenren voor Brahma kippen adviseren we 1,5 vierkante meter per kip. De ren moet worden afgesloten met gaas. Als je overweegt om kuikens te houden, moet het gaas geschikt zijn voor kuikens. De hoogte van het hekwerk rondom het kippenhok moet aanzienlijk zijn, omdat Brahma kippen te zwaar zijn om te vliegen. Onze kippenren is bijvoorbeeld 150 cm hoog.

Als je elektriciteit beschikbaar hebt, is het raadzaam om een stopcontact en verlichting te installeren. Een stopcontact maakt het gebruik van een verwarmingselement voor de drinkbak mogelijk, wat ideaal is in de winter om bevriezing te voorkomen.

ZUIVER MAKEN VAN HET KIPPENHOK

Het kippenverblijf van je Brahma kippen moet regelmatig worden gereinigd om ziektes te voorkomen. Het is verstandig om bij de bouw van het kippenhok rekening te houden met de noodzaak van regelmatige reiniging. Zorg voor voldoende gebruiksgemak en ruimte om dit proces soepel te laten verlopen.

Brahma kippen
© 2024 Copyright Brahma Kippen